Pengurus Pentadbiran bekerja dalam persekitaran pejabat yang selesa dan bekerja dengan waktu pejabat yang normal. Pengurus Pentadbiran biasanya bekerja di pejabat dengan badan profesional yang iaitu di sekolah-sekolah, hospital, organisasi korporat, firma undang-undang atau di pejabat perubatan. Mereka menjalankan tugas sokongan pentadbiran yang lebih sukar dan kompleks yang melibatkan pengetahuan yang menyeluruh mengenai dasar-dasar dan prosedur bagi kawasan kerja mereka tanpa memerlukan pemantauan pihak atasan yang maksimum.

Mereka diberikan tanggungjawab penting bagi menjalankan tugas-tugas pentadbiran dan kesetiausahaan yang kompleks,sensitif, dan sulit dalam setiap tugas yang di amanahkan, serta sering dalam berada persekitaran yang pesat berubah. Mereka juga boleh mengetuai sebilangan kecil kakitangan dalam melaksanakan tugas teknikal bagi menyokong operasi yang ditugaskan.

Kod Kursus (JPK):SKM FB-025-3 : 2012
DKM FB-025-4 : 2012
Badan Penganugerahan:Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK), Kementerian Sumber Manusia
Kaedah Pengajian:Sepenuh Masa.
Pembiayaan:Government Soft Loan from PTPK (Perbadanan Tabung Pembangunan Kemahiran) for Malaysian and Self Financing for International Students.
Pengurusan Pentadbiran

Struktur Kursus

Diploma Pengurusan Pentadbiran adalah anugerah akhir bagi kursus latihan berasaskan kompetensi yang berkemajuan dari Tahap 3 ke Tahap 4.

Laluan DKM Pengurusan Pejabat
Setiausaha Korporat
Tahap 3
Pengurusan Pentadbiran
Tahap 4

Tempoh Kursus
2 tahun 3 bulan. Termasuk:

Peringkat 1:
Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) - Tahap 3 - Eksekutif Sekretari 12 Bulan

Peringkat 2 :
Diploma Kemahiran Malaysia (DKM) - Tahap 4 - Pengurusan Pentadbiran 15 Bulan

Akreditasi :
Kursus ini adalah diiktiraf kerajaan dan mempunyai pengiktirafan nasional. Badan Akreditasi adalah Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK) di bawah Kementerian Sumber Manusia Malaysia. Anugerah (Diploma dan Sijil) dikeluarkan oleh JPK dan diiktiraf oleh Perkhidmatan Awam Malaysia.

Syarat Kemasukan :
Berumur 18 hingga 45 tahun dan bergantung kepada tahap yang anda daftar dan anda mesti mempunyai yang berikut :
Untuk Sijil Kemahiran Malaysia - Tahap 3 : Peringkat SPM (GCE "O" untuk pelajar antarabangsa).
Untuk Diploma Kemahiran Malaysia - Tahap 4 : Berjaya menyempurnakan Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 3 dalam bidang Setiausaha Eksekutif

Unit Kompetensi (Modul) :

Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 3 - FB-025-3:2012
M01-FB-025-3:Pentadbiran Hopitaliti
M02-FB-025-3:Dokumentasi Pejabat
M03-FB-025-3:Pentadbiran Pemfailan
MO4-FB-O25-3:Pentadbiran Wang Tunai
M05-FB-025-3:Penyelarasan Acara dan Mesyuarat
M06-FB-025-3:Pengaturan Perjalanan
M07-FB-025-3:Pentadbiran Kerja Undang-undang (Elektif)
Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 4 - FB-025-4:2012
M01-FB-025-4:Pengurusan Pembangunan Staf Pentadbiran
M02-FB-025-4:Pengurusan Aset Pejabat & Kemudahan
M03-FB-025-4:Pengurusan Inventori Pejabat
MO4-FB-025-4:Pengurusan Pembekal Pejabat
MO5-FB-025-4:Pengurusan Polisi Pejabat
M06-FB-025-4:Pengurusan Pentadbiran Projek Khas Pejabat
M07-FB-025-4:Penilaian Prestasi Staf Pentadbiran
M08-FB-025-4:Penilaian Umum Sumber Manusia
MO9-FB-025-4:Projek Akhir (Projek berkaitan Industri)

Bagaimana saya boleh memohon?

Isikan borang pendaftaran dalam talian dan mengemukakannya dalam talian, kemudian menyusun semua dokumen dan pembayaran diperlukan dan hantar kepada kami melalui pos.

Pendaftaran

Apabila menerima dokumen anda, kami akan mengeluarkan surat / pengesahan laporan dengan tarikh laporan dinyatakan dengan jelas. Apabila menerima surat laporan kami melakukan persediaan yang perlu anda dan melaporkan kepada MIRAJ Academy pada tarikh yang ditetapkan.
Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila hubungi Akademi :
+60 (0)3 4270 7428 atau e-mel kepada: register@miraj.edu.my

Skills + Attitude = Employment

Prospek pekerjaan
Pengurus Pentadbiran bekerja dalam pelbagai jenis organisasi samaada di sektor awam mahupun swasta. Hampir 3 daripada 5 pengurus pentadbiran bekerja di firma-firma yang menyediakan perkhidmatan, institusi pendidikan, perundangan dan kesihatan bagi sektor korporat.

Selain itu, mereka juga bekerja untuk syarikat yang terlibat dalam pembuatan, pembinaan, perdagangan borong dan runcit, pengangkutan, dan komunikasi, institusi kewangan, syarikat insurans, syarikat pelaburan, dan firma hartanah. Bakal majikan juga berkemungkinan dari pejabat persekutuan, negeri ataupun agensi kerajaan tempatan.